12
Lis

Medovina – lahodný přírodní nápoj

Posted By in Produkty

Již jste někdy ochutnali medovinu? Víte, z čeho a jak se medovina vyrábí? Přestože medovina zatím není produktem, který by byl v českých a slovenských domácnostech, restauracích a vinotékách příliš rozšířen, má veškeré předpoklady k tomu, prosadit se a získat si svoji oblibu díky zajímavé a jedinečné chuti. Pojďme si medovinu, její výrobu a tradici stručně představit.
Na český a slovenský trh přináší kvalitní medovinu například firma Včelco s.r.o. Její produkt nese název Včelovina a jedná se o kvalitní domácí medovinu. Přestože se jedná o poměrně mladou firmu, která byla založena teprve v roce 2007, její majitelé mají s včelařením a výrobou medoviny dlouholeté zkušenosti. Výroba medoviny pro ně není pouze prací, ale spíše vášní a koníčkem. Také díky těmto aspektům si firma zakládá na maximálním využití přírodních procesů. Jak majitelé firmy uvádějí, jejich záměrem je, aby medovina přiblížila zákazníkům kouzlo přírody a atmosféru včelího úlu. Že nejde o pouhé reklamní slogany, dosvědčuje například to, že firma získala několik významných ocenění na světovém vědeckém kongresu včelařů, které se uskutečnilo v roce 2009 ve francouzském městě Montpellier.
Umění výroby medoviny se obvykle dědí z generace na generaci. Samotný proces výroby začíná již na kvetoucí louce, dále pak pokračuje v úlech a vyžaduje poctivou práci včelaře. Kvalita však nemůže vzniknout bez dobrého receptu. Samotná medovina totiž vzniká fermentací medu a vody a je potřeba využít a vyselektovat takové ušlechtilé kvasinky, které umožňují dosáhnout patřičných výsledků. Recept na správnou výrobu medoviny je tak zpravidla rodinným zlatem a předává se z otce na syna, z generace na generaci. Základním kamenem Včeloviny, kterou vyrábí firma Včelco, je kmen kvasinek Sacharomycces cerevisiae. Pro získání špičkové Včeloviny jsou však důležité také ostatní ingredience. Také proto tato domácí medovina obsahuje 3 druhy medu a čistou pramenitou vodu s vhodným poměrem minerálů, která se získává v oblasti Malých Karpat. Medovina firmy Včelco je specifická také tím, že její fermentace probíhá při nižší teplotě, než je pro výrobu medoviny obvyklé. Výroba je tím sice náročnější a složitější, ale umožňuje výraznější zachování chuťových vlastností jednotlivých surovin. Fermentace probíhá přibližně deset týdnů a během této doby se formuje výsledný charakter medoviny, po této proceduře následně medovina dozrává ve speciálních nádobách po dobu minimálně devíti měsíců. Teprve takto upravená medovina může putovat k zákazníkům.
Již naši předkové považovali medovinu za nápoj, který tělu přináší pohodu, sílu a dodává zdraví. Medovinu je možné konzumovat jako aperitiv, případně se hodí také jako dezert. Medovina je díky svojí chuti vhodná především k ovoci, moučníkům, nebo ke kořeněným jídlům. Včelovina firmy Včelco se vyznačuje jantarově – koňakovou barvou, bylinným buketem a medově sladkou, kořeněnou chutí. Ideální teplota pro podávání je 12 až 16 °C a výsledný požitek z medoviny je podmíněn také vhodným výběrem sklenic, nejlépe čirých, které nechají vyniknout vůni, světlo i chuť. Medovina je královský nápoj, který si nejlépe vychutnáte s přáteli, blízkými a v dobré společnosti.
Včelovina je zákazníkům nabízena jak v klasickém, tak i v dárkové balení, které navíc obsahuje také med, čaj a svíčku z včelího vosku. Díky tomu je možné Včelovinu darovat jako vkusný dárek, nebo ji použít jako pozornost pro firemní partnery. Pro tyto příležitosti je navíc možné využít také speciální nabídky pískování lahví, případně možnost dodání Včeloviny v reklamních dárkových kazetách.

Leave a Reply